Indianerhøvdinger til sultestreik mot norske laksetopper (norwegian only)

by

Protesterer mot norsk oppdrett under OL i Vancouver.

ANNE MARTE BLINDHEIM (Dagbladet): Villaksforkjempere varsler aksjoner mot norsk oppdrett under de olympiske lekene i Vancouver.

15. februar vil åtte indianerhøvdinger i British Columbia sultestreike i 29 timer — en time for hvert av de 29 norskeide oppdrettsanleggene som befinner seg innenfor deres territorier i British Columbia.

– Dette er en fredelig, respektfull, ikke-voldelig protest for å skape oppmerksomhet om dette viktige temaet, og bruke media som er her under de olympiske leker for å få budskapet vårt ut til et bredt internasjonalt publikum, skriver høvding Bob Chamberlin på sin Facebook-side.

Aksjonen foregår i Vancouver og avsluttes 16. februar, samme dag som Norge spiller hockeykamp mot Canada.

Norsk oppdrett får skylda

Den kanadiske motstanden mot norsk oppdrett føres an av organisasjonen Pure Salmon Campaign. Med seg på laget har de urfolk, forskere og miljøvernere. Organisasjonen mener at laksefarmene er årsak til at villaksen er i ferd med å dø ut. Med villaksen ute av spill står ørn, grizzlybjørn og urinnvånernes tradisjonelle levesett i fare.

De tre norske selskapene Grieg Seafood, Cermaq og Marine Harvest kontrollerer 92 prosent av alle oppdrettsanlegg i British Columbia. Selskapene knyttes til kjente norske næringslivsfjes. Finansminister Sigbjørn Johnsen var styreleder i Cermaq inntil Statkraft-sjef Bård Mikkelsen tok over i fjor. John Fredriksen er største eier i Marine Harvest, og i styret sitter Tor Olav Trøim, Celina Midelfart og datteren Cecilie Fredriksen.

16. februar arrangerer Pure Salmon Campaign villaks-lunsj for nordmenn. 20. februar blir det demonstrasjon, med slagord som «Norsk oppdrett dreper kanadisk villaks» og «Norge ut av kanadiske farvann». Lakseaktivistene ønsker at oppdretterne skal fjerne seg fra villaksens vandreruter og benytte lukkede anlegg til fisken i stedet for åpne nett.

– Vi ønsker å informere norske borgere om hva som skjer her i British Columbia. Fokuset er på bevisstgjøring. Vi legger ikke skylda på vanlige nordmenn og har ingenting i mot idrettsfolkene deres, sier Don Staniford, talsmann for Pure Salmon Campaign.

Under hele OL oppfordrer de til boikott av norsk laks.

Både høvding Chamberlin og Pure Salmon Campaign har skrevet til kong Harald og ønsket at han skal engasjere seg for villaksen. Kongen har takket nei til å møte dem.

I MARINE HARVEST:  Finanskjendis Celina Midelfart sitter i styret til Marine Harvest. Foto:  SCANPIX.I MARINE HARVEST: Finanskjendis Celina Midelfart sitter i styret til Marine Harvest. Foto: SCANPIX.

EIER: Skipsreder John  Fredriksen eier størsteparten av aksjene i Marine Harvest, som igjen  styrer store deler av laksefarmene i Canada. Foto: SCANPIX.EIER: Skipsreder John Fredriksen eier størsteparten av aksjene i Marine Harvest, som igjen styrer store deler av laksefarmene i Canada. Foto: SCANPIX.

– Ikke seriøse

Oppdrettsselskapene er ikke glad i aktivitetene til Pure Salmon Campaign.

– Vi samarbeider med en rekke seriøse miljøorganisasjoner i mange land. Pure Salmon Campaign er ikke blant disse. Påstandene de kommer med er ikke nye, og er godt tilbakevist av kanadiske myndigheter, sier kommunikasjonsdirektør i Marine Harvest, Jørgen Christiansen, og viser til myndighetenes faktaside om lakselus.

– Det betyr ikke at vi mener vår virksomhet ikke påvirker miljøet. Næringen har et klart forbedringspotensial, sier han.

– Det hadde vært hyggelig hvis ingen så grunnlag for å protestere. Men vi driver vår virksomhet med rak rygg, og har et godt samarbeid med urfolk i områder som dekker halvparten av vår produksjon. Vi er klar over at ikke alle ønsker vårt nærvær. Men vårt mål er å få til gode avtaler med urfolk i alle områdene der vi driver, sier kommunikasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq.

Å gjøre de endringene som oppdrettsmotstanderne krever, er ikke realistisk nå, mener hun.

Hornorkesteret mener:
Celina Midelfart og John Fredriksen er vel ikke akkurat blant de vi tror har villaksen eller miljøets beste for øyet.  Snarere tvert i mot. Disse menneskene tilhører  en klasse glupske og umoralske storforbrukere som har karret til seg størsteparten av “kaka” og nå slåss med alle midler for å sikre seg resten. Ikke akkurat noe å være stolt av som nordmann her.
Vi støtter indianerne!

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: