New hunting permits for small game in Norway (sorry, norwegian only)

by

Vil ha deg til å spise kråkekjøtt
NRK, Norwegian National Broadcasting, 01.12.2010 – Original article here

Kråke i senhøstselje. Skagen i Bø. (Foto: Bjørn E. Halvorsen)

KRÅKEJAKT: Kanskje denne kråka lever farlig? Voksne kråker er beske i smaken, mens yngre kan være verdt en smaksprøve, ifølge Statsskog. Foto: Bjørn E. Halvorsen

Statskog er klar med et eget jaktkort for smårovvilt. For hundre kroner året kan du jakte rødrev, mår, mårhund, villmink, røyskatt, kråke, skjære, ravn og nøtteskrike på Statskogs grunn.

Smaker beskt

– Voksne kråker er mer beske i smaken. Rev og mår er uspiselig. Nøtteskriker er derimot prima mat, sier småviltjaktansvarlig Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Unge kråker og skjærer smaker også bra, selv om de har en mer utpreget viltsmak, ifølge Breisjøberget.

Grevling (Foto: NRK)SPEKESKINKE: Tysklands største jaktblad Wild und Hund hadde nylig oppskrift på spekeskinke av grevling. 

Foto: NRK

– Grevling har jeg ikke spist, men jeg vet at det regnes som en delikatesse flere steder. Tysklands største jaktblad Wild und Hund hadde nylig oppskrift på spekeskinke av grevling, sier han.

Skal du spise selvskutt grevling, må du huske på å få den sjekket for trikiner av Mattilsynet.

Lav terskel

Statskog har likevel en begrenset tro på at det nye jaktkortet vil føre til større endringer i norske matvaner.

– Vi ønsker at jegere skal få øynene opp for andre jaktformer. Det er rett og slett ikke nok ryper til alle, vi må etter hvert innse det. Rødrev og kråke er det derimot ingen kvoter på. Smårovviltjakt er et lavterskeltilbud og en glimrende måte å rekruttere nye jegere på, sier Breisjøberget.

Hittil har denne jaktformen vært dekket av et vanlig småviltkort som gjelder for et avgrenset område og som kan koste 1500 kroner eller mer for en sesong. Med det nye jaktkortet blir smårovviltjakten på Statskog-grunn så å si gratis.

– Det er også mye vanskeligere å jakte på rovvilt enn mer matnyttig vilt. De er høyere oppe i næringskjeden og har skarpere sanser. Det er sånn sett mer prestisje i å skyte en rev enn en rype. Vi har tro på at det kan appellere til konkurranseinstinktet, særlig hos unge, sier Breisjøberget.

Både rev, mår og grevling har skinn som gjør jakten attraktiv. Jaktsesongen varer også stort sett lenger enn for de mest populære artene. For rødrev og kråke varer jakten mye lenger, jakt er lovlig tre fjerdedeler av året.

Nødvendig jakt

Nøtteskrika (Foto: Odd E. Kjølstad)– Nøtteskriker er derimot prima mat, sier småviltjaktansvarlig Jo Inge Breisjøberget i Statskog. 

Foto: Odd E. Kjølstad

Mer jakt på smårovvilt gir bedre oppvekstvilkår for andre dyr, særlig for rype.

– Kråke, ravn, grevling og andre mindre rovdyr er alle egg- eller kyllingrøvere. Spesielt rødrev spiser omtrent alt de kommer over og er en viktig årsak til at rypebestanden er rekordlav, sier Breisjøberget.

Rypeforsker Hans Christian Pedersen ved Norsk institutt for naturforskning tror et eget jaktkort kan være et første skritt for å øke interessen for jakt på smårovvilt.

– Vi vet imidlertid ikke hvor mye innsats som må til for at det skal hjelpe på rypebestanden. Vi vet at det er mer rødrev i høyfjellet nå enn før, og de tar sin del av kaka når det gjelder ryper, sier Pedersen.

Appellerer til rypejegere

Han mener rypejegere bør bli flinkere til også å jakte på arter som spiser rypa.

Rypejegere etterlyser ofte mer jakt på rødrev og andre av rypas naturlige fiender, men gjør lite selv. Det ser vi av statistikkene. Det er ofte ungdom som går på revejakt, sier Pedersen.
En del rypejegere har ønsket seg skuddpremie for å få opp aktiviteten.

– Som jaktform er rovviltjakt både spennende og utfordrende. Hvorfor skal man ha betalt for å gå på jakt? spør Pedersen.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: