Terje Isungset åpnet Nansen-Amundsen-året i Tromsø

Nansen-Amundsen-året ble offisielt åpnet i Tromsø 23. januar ved at Terje Isungset spilte på 100 år gammel is fra Sydpolen.

Instrumentet, som han kaller sørpolofon, bestod av fire issylindre av ulik lengde med en diameter på 8-10 centimeter. De var montert etter xylofon-modellen på en resonanskasse av is, og han spilte på dem med mindre isklkubber.

Sørpolofonen etter konserten.
Sørpolofonen etter konserten.

Sørpolofonen tålte ikke mildværet i Tromsø, og sylindrene ble tydeligvis ganske porøse av en halvtimes venting etter lydsjekken. De hadde mista en del klang, og brakk opp under sydpollåten, som isflak i vårsola. Det var likevel en stor opplevelse å høre og se dette instrumentet. Kanskje akkurat disse snøflakene landet på Amundsens bare hode da han hilste flagget ved polpunktet?

Det var en flott konsert Isungset leverte sammen med sangeren Lena Nymark. De har funnet en nydelig formel med klangfull isperkusjon og lett, spretten kveding.

Lena Nymark og Terje Isungset
Lena Nymark (sang) og Terje Isungset (Svalbard-is).

Isungset hadde mer gammel is i å by på. En annen melodisk-perkusiv variant var biter av 500 år gammel is fra Svalbard, som han hadde plassert på et isbrett og spilte på med andre gamle isbiter. Han spilte også på hengende stemte isplater av klar is, som med en smule delay gir lange, dype og varme toner. Til slutt, eller var det midt i, tok han opp isluren, og blåste kalde, rå og forlokkende toner, som vindens evige jag over polisen.

Isungset og luren.
Isungset blåser i luren.

Med vakker sang og lyden av arktis og antarktis ble det en konsert verdig en polfarer eller to. Isungset er en kreativ musiker og instrumentmaker, og bringer tradisjonene fra Amundsen og Nansen videre i sin utforskning av isens musikalske egenskaper. Det er underlige og vare toner han får ut av istrumentene. Enkelt, skjørt, evig og uhørt.

Isperkusjon, islur, Svalbard-is og hengende isglockenspiel.
Fra venstre: isperkusjon, islur, Svalbard-is og hengende isglockenspiel.

Tromsøs ordfører Arild Hausberg og Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre bidro også under åpningen.

 

Erlend Lien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s